انگیزه‌های حمایت هواداران باشگاه‌های فوتبال لیگ برتر ایران - محمد ریحانی; حسین عیدی; رحیم رمضانی نژاد; اکبر میرزایی; همایون عباسی (Sport Sciences Research Institute, 2013)
رقابت‌های فوتبال در ایران هر هفته گروه زیادی از هواداران را به ورزشگاه‌ها و محل برگزاری مسابقات می‌کشاند؛ از این‌رو هدف تحقیق حاضر، بررسی و مقایسۀ خرده‌مقیاس‌های انگیزۀ حمایتی هواداران لیگ برتر فوتبال ایران است. روش پژوهش، توصیفی و از نوع مطالعات پیمایشی است. جامعۀ آماری را کلیۀ هواداران فوتبال لیگ برتر تشکیل می‌دادند که به‌علت محدودیت تحقیق از میان 18 تیم لیگ برتر و بر اساس توزیع منطقه‌ی جغرافیایی، 8 تیم انتخاب شدند و پرسشنامۀ تحقیق در اختیار آن‌ها قرار گرفت که در مجموع پاسخ‌های 405 آزمودنی تجزیه و تحلیل شدند. ابزار پژوهش پرسشنامۀ انگیزۀ حمایتی هواداران جالای (2008) بود که پس از ترجمه به زبان فارسی و مطابقت با زبان مبدأ برای داوری و تأیید روایی در اختیار استادان مدیریت ورزشی قرار داده شد. اعتبار پرسشنامه نیز از طریق آلفای کرونباخ 72 درصد به‌دست آمد. از روش تحلیل عاملی برای تأیید روایی پرسشنامه و تعیین خرده‌مقیاس‌های انگیزشی، آزمون تحلیل واریانس یک‌طرفه برای تعیین تفاوت بین تیم‌ها در عامل‌های انگیزۀ حمایتی و آزمون فریدمن برای رتبه‌بندی مهم‌ترین شاخص‌های حمایتی هواداران استفاده شد. نتایج نشان داد در مجموع شش عامل وفاداری تیمی، غرور اجتماعی، هویت تیمی، لذت سرگرمی، تعامل اجتماعی و ادراک بیرونی تیم بهعنوان خرده‌مقیاس‌های انگیزشی هواداران سبب حضور و حمایت آن‌ها می‌شود. ضمناً، عامل وفاداری تیمی مهم‌ترین انگیزه حضور و حمایت هواداران است.