Şanlıurfa'da mevsimlik tarım işçilerinin yoğun olarak yaşadıkları bir aile sağlığı merkezi bölgesinde gebelerde HbsAg pozitifliği düzeyi ve etkileyen faktörler/HbsAg seropositivity and other related factors among pregnant women in crowded living condition - İbrahim Koruk; Süda Tekin Koruk; Canan Demir; Azize Sezin Şeyhanoğlu; Burcu Kara (Turkish Society of Public Health Specialists, 2013)
Özet Amaç: Bu araştırmada, mevsimlik tarım işçilerinin yoğun olarak yaşadıkları bir aile sağlığı merkezi bölgesinde gebelerde HbsAg pozitifliği düzeyini ve etkileyen faktörleri ortaya koymak amaçlanmıştır. Yöntem: Kesitsel tipteki bu çalışma, Şanlıurfa Zeliha Öncel Aile Sağlığı Merkezi (ASM) bölgesinde Ekim 2011-Ocak 2012 tarihleri arasında yapılmıştır. Çalışmaya kayıtlı ve takipli olan tüm gebeler(N=261) dahil edilmiştir. Gebelere yapılandırılmış soru formu uygulanmıştır. HBsAg ve anti-HBs sonuçları ASM kayıtlarından alınmıştır. Bulgular: Tüm gebelerde Hepatit B sıklığı %3.2' dir.  HBsAg pozitifliği mevsimlik tarım işçilerinde 5.1 kat, ailesinde hepatit B hastalığı bulunan gebelerde 18.9 kat daha fazla görülmektedir (P<0.05). Sonuç: Mevsimlik tarım işçileri hepatit B açısından önemli bir risk grubudur. Temel sağlık hizmetleri mevsimlik tarım işçileri için erişilebilir hale getirilmeli ve hizmet taleplerini arttırmak için sağlık eğitimleri yapılmalıdır. Tüm gebelere doğum öncesi bakım hizmeti sağlanmalı ve hepatit B'ye karşı duyarlı olanlara aşı önerilmelidir. Anahtar Kelimeler: Gebe, hepatit B sıklığı, mevsimlik tarım işçiliği Abstract Objective: This study determined the HbsAg seropositivity and other related factors among women living in the Sanliurfa district among seasonal farm workers. Methods: This cross-sectional study was carried out within the service area of the Zeliha Öncel Family Health Center between October 2011-January 2012 in the Sanliurfa district. All pregnant women (N=261) enrolled by a family health center were included in the study. A structured questionnaire was applied. The levels of HBsAg and anti-HBs measures were taken from family health centers records. Results: HbsAg seropositivity was 3.2% in pregnant women. HBsAg seropositivity was 5.1 times in seasonal farmworker and 18.9 times greater in families with a history of hepatitis B (p<0.05).Conclusions: Seasonal farworkers are an important risk group for hepatitis B. Primary health care should be made accessible to seasonal farmworkers and the demands for health care should be increased through health education. Antenatal care should be provided to all pregnant women and hepatitis B vaccine should be advised for those who are susceptible to HBV. Key Words: Seasonal farmworker, primary health care, Hepatitis B risk factors