Lactobacillus reuteri DSM 17938 та вітамін D3 при поширених клінічних проблемах дітей грудного віку - S.P. Kryvopustov (Group of Companies Med Expert, LLC, 2021)
Мета - показати клінічне значення Lactobacillus reuteri DSM 17938 і вітаміну D3 при поширених клінічних проблемах дітей грудного віку. Матеріали та методи. Наведено клінічні випадки в педіатрії грудного віку дітей, які мають дитячі кольки (G4), регургітації в немовлят (G1), функціональний закреп (G7). Розглянуто деякі міжнародні рекомендації щодо профілактичної дози вітаміну D на першому році життя дитини. Результати. Особливості поведінки дитини грудного віку часто турбують батьків і є приводом для звернення по медичну допомогу. Зокрема, показано, коли гострий плач дитини асоціюється із загрозливими станами. Наведено поширеність функціональних гастроінтестинальних розладів та важливість застосування в практиці Римських критеріїв IV. На клінічних прикладах дитячих кольок (G4), регургітації в немовлят (G1), функціонального закрепу (G7) описано тактику ведення пацієнтів із важливістю консультування, наведено доказову базу застосування при цьому Lactobacillus reuteri DSM 17938 і вітаміну D3. Представлено роботи щодо значення вітаміну D у профілактиці респіраторних інфекцій та його дозування. Висновки. У дітей першого року життя при дитячих кольках (G4), регургітації в немовлят (G1), функціональному закрепі (G7) важливе значення має консультування, а також застосування, зокрема, Lactobacillus reuteri DSM 17938. Додаткові переваги має сумісне застосування Lactobacillus reuteri DSM 17938 із вітаміном D3, який призначається також для профілактики респіраторних інфекцій. Наведено міжнародні рекомендації щодо добової профілактичної дози 400 МО вітаміну D для дітей грудного віку. Автор заявляє про відсутність конфлікту інтересів.