Sterowanie procesem szkoleniowym na podstawie metrologii sportowej - Anatol Skrypko; Łukasz Lamcha; Eleonora Sikora; Denis Skrypko (Jan Długosz University in Częstochowa, 2019)
Coraz bardziej powszechne staje się wykorzystywanie osiągnięć nauki i techniki w celu rozwoju sportu wyczynowego. Takie podejście ma na celu ujednolicenie procedur pomiarowych i stworzenie możliwości ich rozwijania. Zastosowanie metrologii w przygotowaniu olimpijczyków jest bardzo ważnym aspektem procesu szkolenia długoterminowego. Dokładność pomiaru w nowoczesnym sporcie ma znaczący wpływ na ocenę osiągnięć i postępu. Jednym z problemów powstałych pomiędzy praktyką a nauką jest przekazywanie wiedzy i adaptacja innowacyjnych technologii do praktyki sportowej. Badania wskazują na możliwość korzystania z doświadczeń zagranicznych autorów we wprowadzaniu do szkolenia metrologii sportowej, zarówno do sportów zespołowych, jak i indywidualnych.