تأثیر تمرینات ذهن‎آگاهی و حافظۀ کاری حرکتی بر کیفیت زندگی سالمندان فعال - لیلا بهرامی; محمد علی سالیانه; علیرضا فارسی; احمد نیک‌روان (Sport Sciences Research Institute, 2017)
هدف از پژوهش حاضر، تعیین تأثیر تمرینات ذهن‌آگاهی و حافظۀ ‌کاری حرکتی بر کیفیت زندگی سالمندان فعال بود. شرکت‌کنندگان پژوهش شامل 32 مرد سالمند ورزشکار از شهر تهران بودند. روش پژوهش نیمه‌تجربی و نمونه‎گیری به‌صورت در‌دسترس انجام شد. شرکت‌کنندگان به‌شکل تصادفی در چهار گروه ذهن‌آگاهی، حافظۀ کاری حرکتی، ترکیب تمرینات ذهن‌آگاهی همراه با حافظۀ ‏کاری حرکتی و کنترل قرار گرفتند و از طریق پرسش‌نامۀ اختصاصی سنجش کیفیت زندگی سالمندان‌ در دو مرحلۀ پیش‌آزمون و پس‎آزمون بررسی شدند. مداخلات به‌مدت‌ 12 جلسه اعمال گردید. نتایج نشان داد اجرای هر سه روش بر بهبود کیفیت زندگی سالمندان مؤثر بوده است. همچنین، نتایج حاکی از آن هستند که مداخلۀ ذهن‌آگاهی بر خرده‎مقیاس استقلال و خودشکوفایی و نیز حافظۀ کاری حرکتی بر خرده‎مقیاس استقلال تأثیر معناداری داشته است؛ در‌نتیجه، مربیان و روان‌شناسان ورزشی می‌توانند تمرینات ذهن‌آگاهی و حافظۀ کاری حرکتی را به‌عنوان روشی ساده و کم‌هزینه بر بهبود کیفیت زندگی سالمندان فعال اعمال نمایند.