Keberkesanan Penggunaan Kaedah Frog VLE Terhadap Pencapaian Matematik Sekolah Rendah - Theinmoli Munusamy; Maizatul Hayati Mohamad Yatim (Pejabat Karang Mengarang UPSI, 2017)
Kajian ini bertujuan untuk mengkaji keberkesanan kaedah Persekitaran Pembelajaran Maya Frog (Frog VLE) terhadap pencapaian Matematik pelajar Tahun Dua di Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil Mahathma Gandhi Kalasalai. Frog VLE merupakan sistem pembelajaran maya secara Web yang digunakan sebagai sistem pengurusan pembelajaran di semua sekolah di Malaysia. Tiga objektif kajian iaitu mengukur keberkesanan penggunaan Frog VLE terhadap pencapaian Matematik, mengukur tahap kepuasan dan tahap kemahiran menggunakan Frog VLE dalam kalangan pelajar. Pendekatan penyelidikan kuantitatif dipilih melalui reka bentuk eksperimen. Tiga set instrumen digunakan iaitu soalan pengujian, soal selidik dan senarai semak kompetensi kemahiran. Seramai enam puluh orang pelajar dipilih menjadi menjadi sampel kajian. Dapatan kajian ini menunjukkan perbezaan pencapaian Matematik yang signifikan min antara pelajar yang mengikuti pembelajaran melalui Frog VLE berbanding pembelajaran secara tradisional. Tahap kepuasan penggunaan kaedah Frog VLE adalah tinggi dan tahap kemahiran penggunaan kaedah Frog VLE adalah sederhana Implikai kajian ini dapat dimanfaatkan oleh guru dan dijadikan panduan memperbaiki teknik pengajaran dan pembelajaran. Secara kesimpulannya, kaedah Frog VLE boleh digunakan untuk membantu pengajaran dan pembelajaran dalam meningkatkan pencapaian mata pelajaran Matematik dengan bimbingan guru. This study aimed to investigate the effectiveness of Frog Virtual Learning Environment (Frog VLE) method in the achievement of Mathematics among year two children at Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil Mahathma Gandhi Kalasalai. VLE Frog is a virtual learning system through Web which is used as a learning management system in all schools in Malaysia. The three objectives of this study are to measure the effectiveness of VLE Frog method in the achievement of Mathematics, to assess the stage of satisfaction and the skill level of using VLE Frog among students. A quantitative research approach using experimental design was chosen. Three sets of instruments used were the testing questions, questionnaire and skills competency checklist. Sixty students were chosen as a sample for this investigation. The finding shows a significant difference in the achievement of Mathematics among the students learning through VLE Frog compared to traditional approach. The satisfaction level of using VLE Frog is high and the level of skills in using VLE Frog were intermediate. The implications of this study can be beneficial to teachers and serve as a guide to improve teaching and learning techniques. In conclusion, VLE Frog method can be used for teaching and learning to enhance students' achievement in Mathematics with assistance from their teachers.