Prehranjevanje in pitje med porodom - Mihaela Skoberne (Nurses and Midwives Association of Slovenia, 2003)
Večina obstoječih negovalnih postopkov glede prehrambenih potreb porodnice - najpogosteje načrtovana vzdržnost pri hrani in omejitev tekočine - ima namen preprečiti regurgitacijo želodčne vsebine in vdihavanje le-te (Mendelsonov sindrom, ki je zelo redek). Mnogim ženskam prepoved uživanja hrane ne predstavlja problema, za druge pa je npr. vsiljena lakota v prvi porodni dobi lahko neprijetna izkušnja. Članek nas seznanja z nekaterimi dosedanjimi ugotovitvami, ki lahko prispevajo k boljšemu razumevanju in bolj pogumnemu iskanju alternativ v obstoječi praksi ter nas vodijo pri informiranju žensk, da bi se le-te tehtno odločale glede uživanja hrane in tekočine med porodom.