Hiperplaziile endometrului şi aspectele tratamentului hormonal local. - Dumitru Sofroni; Roman Balan; Eugen Ancuţa; A. Ciornii; Irina Tripac; Lilian Guţu; Veronica Ciobanu; Sergiu Rosca; Nicolae Eşanu (Academy of Sciences of Moldova, 2018)
Cancerele endometrale se întâlnesc cu aceeaşi frecventă maximală în două decade: perioada 50-59 ani, care poate fi numită perimenopauzală, şi perioada 60-69 ani, cea postmenopauzală. Cancerul perimenopauzal, cum mărturisesc datele obţinute, poate avea ca precursori hiperplaziile endometrale, îndeosebi cele atipice, foarte frecvent însoţite de manifestări clinice dishormonale. Al doilea tip de cancer endometral, cel postmenopauzal, poate avea ca precursor numai hiperplaziile atipice care mai persistă în această perioadă, sau se dezvoltă intru-un endometru aparent atrofic. Tratamentul hormonal local cu relizing sistem "Mirena" poate fi apreciat ca o alternativă efectivă a tratamentului conservativ sistemic hormonal a stărilor precursore a cancerului endometrial, ce permite a exclude efectele secundare negative specifice pentru tratament cu progestine prolangate şi cu agonişti de relizing factori, folosite până în prezent.