Gebelikte Sigara Kullanımının Emzirme Motivasyonuna Etkisi - Ayden Çoban; Mehriban Eryılmaz (Atatürk University, 2024)
Amaç: Bu araştırma gebelikte sigara kullanımının emzirme motivasyonunu nasıl etkilediğini belirlemek amacıyla yapılmıştır.Yöntemler: Araştırma vaka kontrol tipinde 01.10.2018-31.05.2019 tarihler arasında, Aydın İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı 2, 12 ve 13 No'lu Aile Sağlığı Merkezlerine başvuran 4-6 aylık bebeği olan toplam 480 primipar anne ile yürütülmüştür. Verilerin toplanmasında "Tanıtıcı Bilgi Formu" ve "Emzirme Motivasyonu Ölçeği" kullanılmıştır. Veriler araştırmacı tarafından yüz yüze görüşme yöntemi ile toplanmıştır. Elde edilen veriler tanımlayıcı istatistikler, X2 testi, t-test ve Mann Whitney U testi kullanılarak analiz edilmiştir.Bulgular: Kontrol grubundaki annelerin yaş ortalaması 27,21±5,15, %45,8'inin ilköğretim mezunu olduğu, %82,9'unun çalışmadığı, vaka grubundaki annelerin ise yaş ortalaması 28,20±5,33, %39,6'sının üniversite mezunu olduğu, %85,4'ünün çalışmadığı belirlenmiştir. Kontrol ve vaka grubundaki annelerin yaş, eşinin yaşı, çalışma durumu ve eşinin çalışma durumu, evlilik yaşı ve eşi ile ilişki düzeyi arasındaki fark incelendiğinde, gruplar arasında anlamlı düzeyde fark olmadığı ve grupların benzer olduğu saptanmıştır (p>,05). Yapılan istatistiksel analiz sonucunda vaka ve kontrol grupları arasında; Emzirme Motivasyonu Ölçeği alt boyutlarından "içsel motivasyon ve özdeşleşmiş düzenleme", "içe yansıtılmış düzenleme-toplumsal onaylama" ve "dışsal düzenlemeler-ek yararlar" puan ortalamaları arasında anlamlı fark olduğu (p<,05), "bütünleşmiş düzenleme" ve "içe yansıtılmış düzenleme-toplumsal baskı" boyutları arasında fark olmadığı (p>,05) saptanmıştır.Sonuç: Bu çalışmada elde edilen veriler ışığında gebeliğinde sigara kullanan annelerin emzirme motivasyonları gebeliğinde sigara kullanmayan annelerle kıyaslandığında; otonom motivasyon ve kontrollü motivasyon alanlarında farklılıklar olduğu ve gebelikte sigara kullanımının emzirme motivasyonunu etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.