Наставa етике и морално васпитање ученика и студената - Goran Stojanović (Pedagogical society of the Republic of Srpska, 2021)
У овом раду одређује се улогу наставе етике у моралном васпитању ученика и студената кроз низ изазовних проблема стављених пред етичко образовање. Почевши још од Сократа који читаву филозофију своди на етичку проблематику до данас је остало актуелно питање може ли се етика научити. Аутор показује да настава етике директно утиче на развој моралног расуђивања и моралних емоција, па тиме индиректно кроз слободан избор ученика и на његово морално понашање. Приказане су најутицајније теорије моралног развоја и изражена потреба холистичког приступа који би обухватио све компоненте морала. Морално васпитање у основној школи обавља се кроз разредну наставу и предмет Филозофија за дјецу. У средњој школи на часовима Филозофије и изборног предмета Етике, а на универзитету кроз предмет Увод у етику или Професионална етика. Децидно су одређени смисао и циљеви етичког образовања у основном, средњошколском и универзитетском образовању. Продискутоване су традиционалне и иновативне методе примјерене за наставу етике са посебним нагласком на студију случаја и групну дебату, кроз подједнако излагање етичких теорија и проблема примијењене етике. Скренута је пажња на грешке и тешкоће у настави етике попут индоктринације и процјене исхода учења. Уочени су недостаци нашег образовног система у погледу етичког образовања и предложени кораци његовог побољшања.