Vliv demografických faktorů na pohybovou aktivitu a sezení u obyvatel České republiky ve věku 55-69 let [Influence of socio-demographic and environmental factors on physical activity of inhabitants of the Czech Republic aged 55-69] - Aleš Suchomel; Zdeněk Šebrle; Dagmar Sigmundová; Erik Sigmund; Emil Řepka; Jiří Nykodým; Filip Neuls; Josef Mitáš; Marie Lukavská; Tomáš Klobouk; Pavel Ludva; Svatopluk Horák; et al. (Palacký University Olomouc, 2008)
Cílem této studie je analyzovat demografi cké faktory vztahující se k intenzivní a středně zatěžující pohybové aktivitě, chůzi a času stráveným sezením u obyvatel České republiky ve věku 55-69 let a výsledky výzkumu využít jako podklady pro Ministerstvo zdravotnictví při řešení problematiky zdraví a tím přispět ke zkvalitnění životního stylu u této populace. 320 systematicky náhodně vybraných obyvatel České republiky ve věku 55-69 se zúčastnilo této studie. Pro zjištění pohybové aktivity a času stráveného sezením byla aplikována standardizovaná administrativní dlouhá verze mezinárodního dotazníku "International Physical Activity Questionnaire". V rámci doplňkové verze dotazníku respondenti poskytli demografické údaje. Pro zjištění vlivu demografi ckých faktorů na pohybovou aktivitu a inaktivitu byla využita binární logistická regrese v programu SPSS 16.0. Doporučení pro intenzivní pohybovou aktivitu splnilo pouze 20,3 % respondentů, pro středně zatěžující pohybovou aktivitu 52,5 % respondentů a pro chůzi 54,4 % respondentů. Z výsledků logistické regrese vyplývá, že větší šanci splnit doporučení pro chůzi mají zaměstnaní lidé a větší šanci splnit doporučení k středně zatěžující pohybové aktivitě mají respondenti ve věku 55-59 let, nekuřáci, se základním vzděláním a žijící v rodinném domku. S rostoucím věkem se zvyšoval i čas strávený sezením. [The aim of this study is to examine weekly physical activity and sitting and to investigate the relationship between socio-demographic and environmental factors and physical activity of the inhabitants of the Czech Republic aged 55-69. 320 persons (173 male and 147 female) aged 55-69 from all 14 regions of the Czech Republic participated in this study. The self administrative version of "International Physical Activity Questionnaire" IPAQ was used to assess physical activity levels. Participants provided socio-demographic and environmental information. From the total sample, only 20.3% of respondents met the guidelines for vigorous physical activity. 52.5% of respondents accomplished the recommended minimum for moderate physical activity and 54.4% of respondents met the recommended values for walking. Binary logistic regression analyses showed that employed people were more likely to meet the weekly guidelines for walking. 55-59 years old respondents (compared to 65-69 years old), non smokers, completed elementary education (compared to people completed secondary and university education), and lived in house were more likely to be moderately active. Persons aged 65-69 were more likely to spend sitting more than 300 minutes a day compared to respondents aged 55-59.]