Експертне оцінювання ефективності змагальної діяльності баскетболістів високої кваліфікації в ігровому сезоні - Оксана Анатоліївна Шинкарук; Микола Миколайович Безмилов (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2016)
У статті розглянуто особливості експертної системи оцінки ефективності змагальної діяльності баскетболістів. Представлено загальну характеристику та аспекти використання в практиці сучасного баскетболу найбільш престижної індивідуальної нагороди - титулу "MVP", яка через експертне опитування присвоюється найбільш "корисному" гравцеві на різних стадіях ігрового сезону. Визначено середній вік досягнення звання "MVP" баскетболістами, які виступають у європейських чемпіонатах та НБА, що може свідчити про оптимальний вік досягнення найвищих результатів у баскетболі. Виявлено особливості розподілу цього титулу залежно від ігрової спеціалізації спортсменів.