Рівень функціональних можливостей серцево-судинної й дихальної систем організму студентів вищих навчальних закладів - Оксана Самчук; Олександр Сабіров (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2016)
У студентів спостерігаються ознаки напруження роботи серцево-судинної й дихальної систем. Помічено зростання показників частоти серцевих скорочень, артеріального тиску відповідно до вікових норм. Тенденція зниження середньостатистичних величин затримки дихання та життєвої ємності легень особливо виражена в жінок. Стан здоров'я студентської молоді низький. Найчастіше студенти мають захворювання органів дихання, травлення й ендокринної системи, дещо менше - нервової системи, органів чуття, системи кровообігу, кістково-м'язової системи.