Характеристика функціонального стану гемостазу у жінок після пангістеректомії І типу залежно від індексу маси тіла - P.Ya. Bodnar; Ya.Ya. Bodnar; T.V. Bodnar; B.D. Kryvokulsky (Group of Companies Med Expert, LLC, 2021)
Неопластичні процеси є патогенетичним тригером розвитку тромботичних ускладнень, у тому числі тромбозів глибоких вен і тромбоемболії легеневої артерії. Післяопераційний тромбоз є однією з провідних причин смертності онкогінекологічних пацієнток, що обумовлено проблемою його безсимптомного перебігу, а отже, відсутності своєчасної діагностики і лікування. Мета - оцінити стан згортальної системи крові в жінок після пангістеректомії І типу залежно від індексу маси тіла. Матеріали та методи. Вивчено гемостазіологічні показники 50 пацієнток з онкопатологією матки та додатків залежно від індексу маси тіла. Результати опрацьовано методом варіаційної статистики, що стало основою для їх узагальнення. Використано обчислення параметричного t-критерію Стьюдента та методи непараметричної статистики (тест Манна-Вітні). Відмінності між порівнюваними параметрами визнано статистично значущими при p<0,05. Результати. Аналіз вихідних гемостазіологічних показників в онкогінекологічних пацієнток виявив удвічі вищі концентрації фібриногену та розчинних фібрин-мономерних комплексів, ніж у групі контролю. У пацієнток усіх трьох груп спостерігалася гіпертромбоцитемія. Оперативне втручання спровокувало подальшу активізацію І, ІІ і ІІІ фаз коагуляції на тлі негативної тромбодинаміки, обумовленої інтраопераційною крововтратою. У жінок з І і ІІ ступенем ожиріння вірогідних відмінностей в коагулограмі не спостерігалося, тоді як у пацієнток із ІІІ ступенем ожиріння тромботичний потенціал був достовірно агресивнішим. Висновки. Онкогінекологічні захворювання асоціюються з порушенням коагуляційного статусу, зокрема, меншим активованим частковим тромбопластиновим часом на тлі гіперфібриногенемії та підвищеного протромбінового індексу. Оперативне втручання є достовірним тригером підвищення гемостазіологічного потенціалу з прогресуючим зростанням показників І, ІІ і ІІІ фаз коагуляції. Ожиріння ІІІ ступеня є незалежним фактором ризику розвитку тромботичних ускладнень. Дослідження виконано відповідно до принципів Гельсінської декларації. Протокол дослідження ухвалено Локальним етичним комітетом зазначеної в роботі установи. На проведення досліджень отримано інформовану згоду пацієнток. Автори заявляють про відсутність конфлікту інтересів.