Сучасні підходи до перинатального менеджменту при тромбоцитопенії під час вагітності - О.М. Naumchik; Iu.V. Davydova; A.Yu. Limanska (Group of Companies Med Expert, LLC, 2021)
Найчастішими захворюваннями системи крові у вагітних є анемія та тромбоцитопенія (ТП). Виявлено загальну тенденцію до суттєвого зниження кількості тромбоцитів під час вагітності, починаючи з першого триместру з мінімальною їх кількістю в терміні пологів. Мета - визначити особливості перебігу вагітності, діагностичних та лікувальних тактик при ТП під час вагітності. Причинами ТП під час вагітності є три групи станів - ті, для яких ТП характерна поза вагітністю та стани, асоційовані з вагітністю: гестаційна тромбоцитопенія (ГТП), специфічні для вагітності ускладнення, прояв захворювань, для яких характерна ТП, серед яких за частотою перше місце посідає імунна тромбоцитопенія (ІТП). Найчастіша причина ТП під час вагітності - ГТП, що, як ІТП, є діагнозом виключення і потребує диференційної діагностики. Мета лікування ТП під час вагітності полягає в досягненні безпечного рівня тромбоцитів (який є різним для кожного триместру), а не цільових значень. У разі необхідності лікування при ІТП послідовно застосовуються лінії терапії з контролем ефективності. Вагітні з ТП середнього і тяжкого ступеня становлять групу високого перинатального ризику, яка потребує ретельної диференційної діагностики щодо причин ТП, розрахунку материнських та фетальних ризиків, обрання тактики ведення вагітності, методу та часу розродження, формування плану постнатального спостереження. Автори заявляють про відсутність конфлікту інтересів.