RAZLIKE U ANTROPOLOŠKOM PROFILU KOŠARKAŠKIH SUDIJA S OBZIROM NA STAROSNU DOB - Damir Knjaz; Bojan Matković; Tomislav Rupčić; Saša Rodić (University of Banja Luka, Faculty of physical education and sport, 2011)
Glavni cilj u ovom istraživanju bio je utvrditi razlike u antropološkom profilu među najboljim hrvatskim košarkaškim sudijama s obzirom na njihovu starosnu dob. Uzorak ispitanika sastojao se od trideset jednog sudije koji su se nalazili na A listi sudija u takmičarskoj sezoni 2008/2009. Za potrebe utvrđivanja statističkih razlika, uzorak ispitanika podijeljen je na dva poduzorka. Jedan poduzorak ispi-tanika (n = 16) činile su "mlađe" košarkaške sudije, starosne dobi od 26. do 32. godine, a drugi podu-zorak ispitanika (n = 15) činile su "starije" košarkaške sudije, starosne dobi od 33. do 46. godine. Uzorak varijabli bio je sastavljen od morfoloških karakteristika, te testova za procjenu motoričkih i funkcio-nalnih sposobnosti. Također, u istraživanje su uključene i dvije varijable pod nazivom Kvalitet suđenja i Iskustvo. Obrada podataka izvršena je primjenom programskog paketa STATISTICA for Windows, ver 8. Za svaku varijablu izračunati su osnovni deskriptivni statistički parametri. Testiranje statističkih razlika u antropološkom profilu, s obzirom na starosnu dob košarkaških sudija, izvršeno je primjenom t-testa za nezavisne uzorke. Na osnovu dobijenih rezultata, može se zaključiti da se košarkaške sudije, s obzirom na starosnu dob, razlikuju jedino u varijablama za procjenu motoričkih sposobnosti, dok ne postoje statistički značajne razlike u morfološkim karakteristikama i funkcionalnim sposobnos-tima. Ključno je konstatovati da su sve sudije koje su činile ovaj uzorak ispitanika, vrlo dobro fizički pripremljene, odnosno da su zadovoljile visoke kriterije kondicijsko-motoričke pripremljenosti koji su potrebni za suđenje košarkaških utakmica najvišeg nacionalnog ranga.