Recenzja książki: Katechizm według bł. Edmunda Bojanowskiego. (2023). A. Kiciński (red.). Zgromadzenie Sióstr Służebniczek BDNP. - Wiesław Partyka (Jesuit University Ignatianum in Krakow, 2024)
Edmund Bojanowski, żyjący i działający w XIX w. na terenie Wielkopolski, był inicjatorem wychowania integralnego, obejmującego wszystkie sfery życia człowieka, począwszy od fizycznej, przez intelektualną po duchową. Zakładając Zgromadzenie Sióstr Służebniczek BDNP oraz sieć ochronek dla dzieci wiejskich, stworzył autorski program wychowania przedszkolnego, który do dziś nie stracił nic na swej aktualności. Z bogactwa myśli i wypowiedzi Bojanowskiego czerpie również wydany przez Zgromadzenie Sióstr Służebniczek Katechizm, będący odpowiedzią na wielkie zapotrzebowanie na tego rodzaju dzieło ze strony rodzin i innych środowisk wychowawczych.