Daha fazla serbest zaman daha az iş: 4 gün çalışma programı - Ahmet Tarık Ergüven; Nurullah Emir Ekinci; Koç Mustafa Can (Ozlem Book Center, 2023)
1900'lü yıllardan beri çalışma saatleri sistematik olarak azalmaktadır. Çalışma saatlerinin azalması, resmî tatillerin artması ve çalışanlara çeşitli sosyal hakların verilmesi insan hakları evrensel bildirgesine göre bir zorunluluktur. Fakat son yıllarda yapılan çalışmalara bakıldığında daha fazla serbest zamana sahip olan ve bu zaman dilimini sosyal, sportif ve kültürel rekreatif etkinliklere katılım sağlayarak değerlendiren bireylerin çalıştıkları kurumlara daha fazla katkı sağladığı yapılan çalışmalarda belirtilmiştir. Bu kapsamda ülkemizde ve dünyada birçok kamu ve özel kuruluş 4 günlük çalışma sisteminin avantaj ve dezavantajlarını belirlemek için çeşitli çalışmalar yapmaktadır. Buna göre; bu çalışmanın amacı, 4 günlük çalışma sisteminin bireye kazandırdığı serbest zaman süresini ve bu sürenin hem rekreatif hem de sportif anlamda bireye ne tür kazanımlar sağladığını sistematik veri taraması yaparak incelemektir. Elde edilen sonuçlar değerlendirildiğinde, 4 günlük çalışma sisteminin serbest zaman açısından katılımcıların daha sosyal olmasına olanak tanıdığı daha fazla serbest zamana sahip olan çoğu bireyin hem sosyal hem de psikolojik iyi olma durumlarında olumlu gelişmelerin yaşandığı ayrıca işyeri performansı açısından bakıldığında da iş veriminde artış olduğu görüşmüştür. Her ne kadar bu uygulama çoğu sektörde hem birey hem de işveren açısından olumlu dönütler sağlasa da bu uygulamanın her sektörde (hizmet, sağlık, turizm, vb.) uygulanamayacağı yapılan çalışmalarda belirtilmiştir.