تأثیر طب فشاری بر تسکین درد زایمان: مرور سیستماتیک کارآزمایی های بالینی - ژیلا گنجی; افسانه کرامت; مرجان احمد شیروانی (Mashhad University of Medical Sciences, 2014)
مقدمه: تسکین درد زایمان، یکی از مراقبت های نوین مامایی است. امروزه روش های غیر دارویی تسکین درد زایمان ازجمله طب فشاری به دلیل اثرات جانبی کم، مورد توجه می باشند. مطالعه حاضر با هدف مروری بر مطالعات انجام شده در زمینه تأثیر طب فشاری بر تسکین درد زایمان انجام شد. روش کار: تمام مقالات چاپ شده تا سال 2013 در پایگاه های اطلاعاتی SID، Iranmedex، Irandoc، Magiran، Google scholar، Pubmed، Medline، Embase، CINHAL، Cochrane و IRCT که بر روی زنان باردار گروه سنی 35-18 سال، بارداری 41-37 هفته، تک ‌قلو، سفالیک و آغاز فاز فعال زایمان انجام شده بود، بر اساس معیار جداد بررسی شدند. مطالعاتی که نمره مساوی یا بیشتر از 3 را گرفتند، انتخاب شدند. در نهایت نتایج به صورت کمی و کیفی گزارش شدند. یافته ها: 18 کارآزمایی بالینی بررسی شد که 12 مقاله بر اساس معیار جداد نمره مساوی یا بیشتر از 3 را کسب کردند. نقاط استفاده شده در 7 مقاله 6 طحالی، 2 مقاله هوگو، 1 مقاله 21 کیسه صفرا و 6 طحالی، 1 مقاله هوگو و 67 مثانه ای و 1 مقاله هوگو و 6 طحالی بود. اکثر مطالعات مؤید اثربخشی مثبت طب فشاری بر کاهش درد زایمان بودند، اما عوارضی جانبی گزارش نشده بود. نتیجه گیری: با توجه به اینکه مطالعات متعددی با اعتبار بالا در زمینه تأثیر طب فشاری صورت گرفته است، می توان این روش را برای کاهش درد زایمان پیشنهاد کرد. از نقاط 6 طحالی و هوگو در مقایسه با سایر نقاط (21 کیسه صفرا،32 مثانه،67 مثانه) با اطمینان بیشتری جهت کاهش درد زایمان می توان استفاده کرد، زیرا در بیشتر مطالعات دارای اعتبار قابل قبول، از این نقاط استفاده شده بود.