Paraplegikų gyvenimo kokybė lyties, amžiaus, fizinio aktyvumo, negalios aspektais - Eglė Rakauskienė; Kęstutis Skučas (Lithuanian Sports University, 2018)
Tyrimo tikslas - išanalizuoti ir įvertinti paraplegikų gyvenimo kokybę. Tyrimo objektas - paraplegikų gyvenimo kokybės ypatumai amžiaus, lyties, nugaros smegenų pažeidimo trukmės ir lygio, ﬁ zinio aktyvumo aspektais. Tyrimas atliktas 2005 metų vasarą Monsiškių landšafto terapijos ir reabilitacijos centre bei rekreacijos centre "Bal- džio šilas". Tiriamąją imtį sudarė 41 paraplegikas: 29 vyrai ir 12 moterų. Apibendrinant tyrimo rezultatus galima teigti, kad jauno amžiaus (21-40 m.) paraplegikų gyvenimo kokybė geresnė už vyresnių (41-60 m.). Įvertinus gyvenimo kokybę pagal nugaros smegenų pažeidimo lygį ir trukmę galima teigti, kad geresnė gyvenimo kokybė tų paraplegikų, kurių nugaros smegenys pažeistos daugiau kaip prieš trejus metus, o turinčių šią negalią mažiau nei trejus metus - prastesnė. Aukšto nugaros smegenų pažeidimo (Th1-Th7) paraplegikų gyvenimo kokybė geresnė už turinčių žemą (Th8-Th12). Tyrimo duomenys rodo, kad ﬁ ziškai aktyvių paraplegikų gyvenimo kokybė geresnė, lyginant su ﬁ ziškai neaktyviais. Įvertinus paraplegikų gyvenimo kokybės komponentų raišką lyties aspektu paaiškėjo, kad kai kuriais atvejais vyrų gyvenimo kokybė geresnė nei moterų. Paraplegikų vyrų daugiau nei moterų yra vedę ir gyvena šeimoje, darbą turi taip pat dažniau vyrai. Dauguma vyrų dirba privačiose įstaigose, moterys - visuomeniniais pagrindais. Kai kurių gyve- nimo kokybės komponentų vyrų ir moterų rodikliai panašūs. Pagrindinis vyrų ir moterų pajamų šaltinis - neįgalumo pašalpa, kuri buvo vertinama kaip nepakankama. Didžioji dalis vyrų ir moterų yra įgiję vidurinį išsilavinimą. Tiek vyrai, tiek moterys gyvenimo kokybę judėjimo automobiliu aspektu vertina teigiamai. Paraplegikai vyrai ir moterys savo praėjusio mėnesio psichoemocinę būseną vertina teigiamai. Raktažodžiai: paraplegikų gyvenimo kokybė, nugaros smegenų pažeidimo trukmė, nugaros smegenų pažeidimo lygis.