Bir üniversite hastanesindeki pedodonti kliniğine başvuran 156 dental travma olgusunun değerlendirilmesi: Retrospektif araştırma - Mesut Elbay; Ülkü Şermet Elbay; Ceren Uğurluel; Can Kaya (Selçuk University, 2016)
Amaç: Bu çalışmanın amacı Kocaeli Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalına 2015-2016 yılları arasında travmatik diş yaralanmaları (TDY) nedeniyle başvuran çocuk hastaların verilerinin restrospektif olarak değerlendirilmesidir.Gereç ve Yöntemler: Kocaeli Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı kliniğinde çalışan hekimlerin dijital ortamda doldurduğu formlar TDY'nın tipi, lokalizasyonu ve travmatik yaralanmadan etkilenen diş sayısı, numarası, travmatik yaralanma sonrası diş hekimine başvurma süresi ve diş yaralanmalarının meydana geldiği aylar açısından değerlendirilmiştir. Elde edilen verilerin SPSS 20.0 (SPSS Inc., Chicago, IL, USA) paket programı kullanılarak frekans dağılımları verilmiş ve ki-kare testi ile analizleri gerçekleştirilmiştir.Bulgular: Yüz elli altı adet travma olgusundan 152' sinde 244 adet dişin yaralandığı, 3 olgunun diş yaralanması olmaksızın sadece yumuşak doku yaralanması içerdiği ve 1 olgunun da diş yaralanması içermeksizin sadece sert doku yaralanması içerdiği tespit edildi. Travma olguları kızlarda ve erkeklerde eşit oranda görüldü (p > .05). 0-6 yaş arası hastalarda travma en çok evde gerçekleşirken, 7-12 yaş arasında en sık okulda meydana geldiği tespit edildi. Travma nedenleri arasında düşme birinci sırada yer aldı. Travma en çok maksiller ön bölgede gözlenirken, hastaların yalnızca %43' ü travma tedavisi için diş hekimine 24 saat içerisinde başvurdu.Sonuç: Travma olgularının en çok evde ve okulda gerçekleşmesi ve hastaların yarısından çoğunun tedavi için 24 saat sonrasında başvurması travma olgularında erken müdahale açısından toplumsal bilinç eksikliğinin göstergesi sayılabilir. Çocuk hastalara uygun tedaviyi gerçekleştirmek kadar toplumsal bilincin artırılması için pedodontistlere büyük sorumluluklar düşmektedir.