İmplant destekli sabit ve hareketli protezlerde implant kırığı komplikasyonu - Ender Kazazoğlu; Gonca Duygu; Kemal Şençift; Zeynep Özkurt (Cumhuriyet University, 2013)
Amaç: Bu vaka sunumunda, iki farklı protetik restorasyonla tedavi edilen tam dişsiz iki hastada izlenen implant kırığı ve tedavi seçenekleri bildirilmektedir.Gereç ve Yöntem: Osteointegre implantların klinikte kullanımının artmasıyla, implantlarda izlenen başarısızlık ve komplikasyon gelişme oranı da artmaktadır. Dental implant komplikasyonları, erken ve geç dönem komplikasyonları olarak 2 dönemde incelenebilmektedir. Geç dönem izlenen mekanik komplikasyonlardan biri olan implant kırığı oluşma riski implant tipi, genişliği, lokalizasyonu, kemik desteği, oklüzal yüklenme, protetik restorasyonun dizaynı ve süre gibi birçok faktöre bağlı olarak değişebilmektedir. İmplant kırığı gelişme oranı düşük olmasına rağmen, implant prognozunu olumsuz yönde etkilemektedir. Bu nedenle implant kırığına neden olan faktörlerin belirlenmesi kırık oluşumunun önlenmesinde ve kırık tipine göre tedavinin uygulanmasında önemlidir.