"Comencem o no?": - Marta Pastor Borràs (Universitat Autònoma de Barcelona, 2022)
Aquest article s'encamina cap a la voluntat de millora de la pràctica docent. L'objecte d'estudi és l'anàlisi del discurs oral d'una professora practicant, alumna del Màster oficial de Formació de Professorat d'Educació Secundària de la Universitat Autònoma de Barcelona de l'especialitat de Llengua i Literatura Catalanes. La pròpia professora novella parteix de l'enregistrament sonor d'una sessió de classe seva, per tal d'analitzar la interacció entre la docent i l'alumnat. La finalitat és valorar quines són les estratègies discursives emprades per la professora novella a l'hora de suavitzar la distància social entre els interlocutors i millorar la seva interacció en un context educatiu on es manifesta un marcat rebuig a expressar-se en català. Per valorar la relació entre professorat i alumnat, s'analitzen les estratègies de proximitat o distància que empra la docent en el seu discurs oral. Es persegueix com a màxim exponent l'anàlisi del possible assoliment de l'equilibri entre autoritat i empatia a l'aula. Es porta a terme una anàlisi qualitativa i quantitativa. Les conclusions apel·len a la necessitat de vetllar per l'esmentat equilibri sense desestabilitzar-lo. L'estudi presenta una autorevisió docent útil per adquirir un aprenentatge vers les estratègies discursives de relació social: una pràctica necessària dins de l'àmbit educatiu.