‎ ( در بيماران اسكيزوفرني تهران(سال86-85 Kohlman پايايي و روايي آزمون مهارتهاي زندگي - Leila Kazazi; Ashraf karbalaei Noori; Hassan Rafei; Masood karimlou (Vesnu Publications, 2010)
چکیدهمقدمه: با توجه به مشكلات بيماران اسكيزوفرني در انجام مهارت‌هاي زندگي،ارزشيابي مهارت‌هاي زندگي در اين بيماران ضروري به نطر مي‌رسد. بر اين اساس، ارزيابي مهارت‌هاي زندگي Kohlman كه در سال 1978 توسط Linda Thomson Kohlman در سياتل ايالت واشنگتن طرح‌ريزي شد، به فارسي برگردانده، پايايي و روايي آن در بيماران اسكيزوفرني تهران بررسي گرديد. مواد و روش‌ها: اين پژوهش به شيوه مقطعي توصيفي- تحليلي انجام شد و پايايي بازآزمایی، پايايي بين ارزيابان، روايي همزمان و روايي سازه آزمون بررسي گردید. به اين منظور 105 بيمار اسكيزوفرني سرپايي، 35 بيمار اسكيزوفرني بستري و 35 نفر از افراد سالم جامعه مورد ارزيابي قرار گرفتند. یافته‎ها: مقايسه نمرات حاصل از ارزيابي دو آزمونگر در 30 بيمار سرپايي (997/0 = r) و نتايج حاصل از تكرار آزمون در 24 بيمار سرپايي (967/0 = r) نشان داد كه آزمون از پايايي مناسب برخوردار است. روايي همزمان از طريق محاسبه همبستگي بين نمره آزمون Kohlman و آزمون مقياس ارزيابي كلي در 35 بيمار بستري تعيين شد (86/0- = r). توانايي تمايز مهارت‌هاي زندگي افراد سالم از بيمار، نشان دهنده روايي سازه آزمون مهارت‌هاي زندگي Kohlman است. بحث: آزمون مهارت‌هاي زندگي Kohlman كه طي اين پژوهش مورد بررسي و بازبيني قرار گرفت، از پايايي و روايي لازم در جمعيت بيماران اسكيزوفرني تهران برخوردار است. کلید واژه‌ها: اسكيزوفرني، مهارت‌هاي زندگي، پايايي، روايي.