Atlı okçuluk sporcularının beş faktör kişilik özellikleri ve imgeleme becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi - Ziya Bahadir; Ahmet Yalcinkaya; Keziban Yoka; Osman Yoka (Ozlem Book Center, 2024)
Bu çalışmanın amacı; Atlı okçuluk sporcularının kişilik özellikleri ve imgeleme becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Çalışmanın katılımcı grubunu araştırmanın yapıldığı 2024 yılında Türkiye'de lisanslı ve aktif olarak atlı okçuluk ile uğraşan 109 sporcu oluşturmuştur. Çalışmada veri toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. Kullanılan anket "Beş Faktör Kişilik Ölçeği", "Sporda İmgeleme Envanteri" ile araştırmacı tarafından oluşturulan "Kişisel Bilgi Formu" olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Elde edilen veriler SPSS paket programıyla analiz edilmiştir. Tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra; t testi, tek yönlü varyans analizi, Pearson Momentler Correlation testi uygulanmıştır. Sporcuların kişilik toplam puanı ile bilişsel imgeleme, dışa dönüklük, yumuşak başlılık, özdenetim, nörotizm, deneyime açıklık arasında ilişki tespit edilmiştir. Aynı zamanda sporcuların cinsiyet, yaş, gelir seviyesi ve eğitim seviyesinin sporcuların imgeleme düzeylerinin etkilemediği tespit edilmiştir. Ayrıca sporcuların kişilik özelliklerini yaş, gelir seviyesi ve spor yılının etkilediği belirlenmiştir. Okçuluk branşı ile uğraşan sporcular için sporda imgeleme sportif performansı etkileyen önemli bir etkendir. Sporcuların imgeleme stratejilerinin geliştirilmesine ve kişilik özelliklerinin güçlendirilmesine yönelik uygulamalı zihinsel eğitim programları geliştirilebilir.