Ekologiczny wymiar kryzysu cywilizacji współczesnej w świetle myśli Karola Marksa - Anita Ganowicz-Bączyk (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 2019)
Za zasadniczą przyczynę kryzysu ekologicznego uznaje się realizację nowożytnego postulatu postępu naukowo-technicznego. Niniejsze opracowanie ma na celu wykazanie, że - wbrew głosom ekologizującym myśl Karola Marksa - jego filozofia kontynuuje wezwanie do tworzenia dobrobytu narodów na drodze bezwzględnego wykorzystania przyrody i usprawiedliwia postęp rozumiany w kategoriach imperialistycznego antropocentrycznego podporządkowania przyrody człowiekowi, prowadząc jednocześnie do dalszego pogłębienia poczucia wyobcowania człowieka z przyrody i zaniku jakiegokolwiek respektu wobec niej.