Jerzy Bagrowicz, Towarzyszyć wzrastaniu. Z dyskusji o metodach i środkach edukacji religijnej młodzieży, Wydawnictwo Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, Toruń, 2006, ss. 324 - Zbigniew Marek (Jesuit University Ignatianum in Krakow, 2007)
Praca ks. profesora Jerzego Bagrowicza Towarzyszyć wzrastaniu wnosi do polskiej myśli pedagogicznej bardzo ważny wątek. Chodzi w nim o ukazanie religii, a dokładniej chrześcijaństwa, jako oferty składanej przez Kościół młodemu pokoleniu na znalezienie sensu własnego życia oraz miejsca we współczesnym świecie. Autor omawianej pozycji kontynuuje wcześniej podjętą naukową refl eksję nad zachodzącymi u współczesnej młodzieży przemianami religijności. Przedłożone refl eksje nie zawierają i nie podają czytelnikowi gotowych recept radykalnie zmieniających sytuację współczesnej młodzieży. Przekazują natomiast bogaty materiał do poszukiwań możliwości wsparcia współczesnej młodzieży w jej zmaganiach i walkach o własne człowieczeństwo...