CONSILIEREA PSIHOPEDAGOGICĂ CA STRATEGIE DE OPTIMIZARE A EDUCAŢIEI PREADOLESCENŢILOR DIN FAMILIILE AFLATE ÎN DIFICULTATE - Olga RAILEANU (Moldova State University, 2015)
Promovarea şi implementarea serviciilor de consiliere psihopedagogică ca strategii de educare a preadolescenţilor din familiile aflate în dificultate devine esenţială. În acest sens este necesară pregătirea şi instruirea părinţilor privind consolidarea rolurilor acestora în acţiunile de educaţie şi păstrarea coeziunii familiei. Preocupările sunt cu predilecţie în sfera îndeplinirii funcţiei educative, în a forma deprinderi, atitudini, capacităţi şi competenţe familiale. Studiul redă apli-carea strategiilor de educare prin intermediul consilierii educaţionale, asigurând succesul în comunicarea intrafamilială şi în rezolvarea situaţiilor conflictuale. PSYCHOPEDAGOGICAL COUNSELLIG AS A STRATEGY TO OPTIMIZE PRETEEN EDUCATION FROM FAMILIES IN DIFFICULTY Promoting and implementing pedagogical counseling services as a strategys for educating the preadolescents from families in difficulty, becomes essential. It is necessary to prepare and instruction the parents on strengthening their roles in the promotion of education and preservation of family cohesion. Concerns are mainly in the sphere fulfill the educational function, to form skills, attitudes and family competences. Applying educational strategies through educa-tional counseling, we provide communication in to the family and ensure success in resolving conflict situation.