Ograniczenia i możliwości katechezy w rodzinie - Elżbieta Osewska (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 1995)
Wielu rodziców i nauczycieli jest pod wrażeniem braku zainteresowania wiarą i nieadekwatności odpowiedź wspólnoty wierzących. Jednak wzrost wiary jest złożonym procesem, w którym rodzina odgrywa ważną rolę. Artykuł ten ukazuje katechezę w rodzinie, nie eksponując tylko pozytywną stronę, ale także negatywną. W obecnych czasach musimy wziąć to pod uwagę nowe modele i struktury rodziny. Coraz częściej rodzina staje się nuklearna, jedno pokolenie, jeden rodzic i liczba dzieci jest coraz mniejsza. Wymiar kościelny jest również zaniedbywany, ponieważ stawia pytania zwłaszcza w trzech kwestiach: wartości i znaczeniu sakramentów, rola tradycji chrześcijańskiej i zasługi moralności. Pomimo zmian dla rodziny, zarówno wewnętrznej, jak i zewnętrznej, wciąż jest miejscem szczególnym, którego każdy może doświadczyć autentycznej miłości, akceptacji i zrozumienia. Tylko rodzina tworzy oryginalną intymność atmosferę, w której każdy członek może być indywidualnością i odkrywać siebie. rodzice nie mogą odłożyć na bok własnej wiary i życia: wiele rzeczy dzieli się z dziećmi poprzez proste wydarzenia z życia codziennego. Aby wesprzeć katechezę rodzinną, rodzice powinien utrzymywać kontakt z Kościołem, który udziela sakramentów, Słowa Bożego i opieki duszpasterskiej. Każda rodzina jest inna, więc nie może być jednego modelu katechezy rodzinnej, jak tylko pluralizm modele. Jednak bez wątpienia katecheza w rodzinie otwiera nową drogę rodzinom, które dzielą tzw wspólnego zadania w edukacji religijnej, tj. pomocy swoim dzieciom w życiu w wierze i komunikowaniu się z nimi ludzie i Bóg.