Rodzina w życiu uczonych w świetle wybranych egodokumentów - Władysława Szulakiewicz (Jesuit University Ignatianum in Krakow, 2019)
CEL NAUKOWY: Celem publikacji jest ukazanie rodziny  i jej znaczenia w  kształtowaniu przyszłych uczonych. Zasygnalizowane w tekście historie rodzinne, wpisują  się w prowadzone badania nad pamięcią historyczną, która została nazwana w literaturze przedmiotu pamięcią autobiograficzną. PROBLEM I METODY BADAWCZE: Podstawowym problemem rozważań jest ukazanie rodziny  jako instytucji  ważnej w procesie wychowania i kształcenia. Refleksję na ten temat sprowadzam do  poszukiwania odpowiedzi na następujące pytania:  Jak zapamiętani zostali rodzice?  Jakie wartości zostały przekazane przez rodzinę? Jaki był udział  rodziców w  edukacji  wskazanych w artykule uczonych? Metodą zastosowaną w opracowaniu jest analiza historyczno-pedagogiczna egodokumentów. PROCES WYWODU: Proces wywodu składa się z kilku etapów: 1. Omówienie wykorzystywanych źródeł i ich wartości poznawczej, 2.  Przedstawienie autorów źródeł, co jest konieczne ze względu na odczytanie ich wartości poznawczej. 3. Prezentacja  przykładów mówiących o znaczeniu rodziny w kształtowaniu przyszłych uczonych. Mam świadomość, że problem zawarty w tytule tekstu wymaga dalszych badań. WYNIKI ANALIZY NAUKOWEJ: Przeprowadzone analizy potwierdzają słuszność założenia, ze rodzina odgrywa  ważną rolę  w procesie wychowania i kształtowania określonych postaw. Szczególne zadania w tych procesach  przypadają, jak wykazali autorzy egodokumentów, rodzicom. Nie bez znaczenia dla kształtowania postaw ma atmosfera wychowawcza rodziny, a szczególnie relacje między rodzicami. WNIOSKI: Wnioski sprowadzają się nie tylko do  zaprezentowania wiedzy o  przeszłości polskiej rodziny na wybranych przykładach. To przede wszystkim ukazanie sprawdzonych teorii wychowania, które  potwierdzają skuteczność oddziaływań rodziny na dalsze losy swoich dzieci i ich miejsce w nauce. Z analiz tych wyłania się obraz środowisk rodzinnych, w których wybitni uczeni  wychowywani byli w szacunku do wiedzy, określonych wartości, prawd wiary.