La càmara de Pandora, un model d'investigació artística - Marta Negre i Busó (Universitat de Barcelona, 2010)
La cámara de Pandora. La fotografi@ después de la fotografia és el darrer llibre de Joan Fontcuberta. En aquest text reflexiona sobre el canvi de paradigma que suposa el pas de la fotografia analògica a la digital, i la necessitat de trobar noves formes de llegir-la i estudiar-la. L'article analitza aquests assumptes alhora que situa l'artista dins la tradició de creadors que utilitzen l'escriptura i la producció artística de forma paral·lela. En aquest sentit la figura de Joan Fontcuberta és un exemple interessant de recerca artística.