СТАН МІКРОБІОТИ КИШЕЧНИКА У ПЕРЕДЧАСНО НАРОДЖЕНИХ ДІТЕЙ З НЕКРОТИЗУЮЧИМ ЕНТЕРОКОЛІТОМ - T. Znamenskaya; O. Vorobiova; T. Klimenko (Bukovynian State Medical University, 2018)
Вступ. Незважаючи на досягнення в області інтенсивної терапії новонароджених за останні 20 років, частота некротизуючих ентероколітів (НЕК) у передчасно народжених новонароджених істотно не змінилась. Додатковими чинниками розвитку захворювання у дітей вважають незрілість дитини (< 32 тиж вагітності; < 1500 г); інфекційні захворювання; патологічну бактеріальну колонізацію(Clostridium perfringens/ butiricum/ difficile, Pseudomonas aeruginosa); середовище відділення інтенсивної терапії (ризик інфікування патогенною флорою) та ін. У передчасно народженихдітей з VLBW доведене порушення формування здорового мікробіому кишечника. Мета роботи. Визначити особливості формування мікробіому кишечника у передчасно народжених дітей в ранньому неонатальному періоді для визначення типу та ролі мікрофлори в реалізації НЕК. Матеріали та методи дослідження. Обстежено стан кишкової мікрофлори у 178 передчасно народжених дітей з НЕК, бактеріальною інфекцією (БІ) та умовно-здорових дітей протягом раннього неонатального періоду. Результати дослідження. Встановлені більш значущі зміни мікробіоти кишечнику у дітей груп БІ, НЕК ІІ та ІІІ стадій. Динаміка розвитку клінічних проявів НЕК у недоношених новонароджених протягом першого тижня життя корелює з частотою та характером мікрофлори кишечника, що підтверджує літературні дані відносно участі умовно-патогенної флори в патогенезі НЕК на тлі функціональної незрілості захисних бар`єрів кишечника в недоношеної дитини. Висновки. Дослідження підтвердило наявність порушень становлення нормальної мікробіоти кишечника у передчасно народжених дітей з НЕК та бактеріальною інфекцією. З огляду на сучасні міжнародні рекомендації, новонародженим з перинатальною патологією та факторами ризику формування порушення нормальної мікробіоти показано призначення пробіотиків з перших днів життя.