Farklı Yöntemlerle Üretilen Metal Destekli Porselen Restorasyonlarda Laboratuvar Aşamaları Sonrası Renk Farklılıklarının Karşılaştırılması - Cumhur Korkmaz (Atatürk University, 2024)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, farklı altyapı üretim tekniklerinin kullanıldığı kobalt-krom (Co-Cr) alaşımlı metal destekli porselen restorasyonların, laboratuvar aşamaları sonrası oluşan renk farklılıklarının değerlendirilmesidir.Yöntem: 45 adet kare şekilli Co-Cr alaşımı (10x10x1mm) örnek, döküm, milleme ve lazer sinterleme teknikleri ile üretildi (n=15). Tüm örneklere standart opak (0,1 mm), dentin porselen (1 mm) uygulandı ve glazelendi. Opak uygulama öncesi, opak uygulama sonrası ve porselen uygulama sonrası spektrofotometre ile renk ölçümleri yapıldı. L*, a*, b* değerleri elde edildi. Renk farklılıkları CIEDE2000 formülü ile hesaplandı. Bulgular: Opak uygulama öncesi renk farklılık değerleri (ΔE00), döküm ve milleme gruplarında algılanabilir eşik değerinin altında (