System wychowawczy św. Jana Bosko w ewangelizacji młodzieży - Marek T. Chmielewski (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 2003)
Ten wkład zwraca uwagę na problem ewangelizacji dzisiejszej młodzieży na podstawie treści i metodologii systemu prewencyjnego Księdza Bosko. Pierwsza część demonstruje jak system wychowawczy Ks. Bosko narodził się z potrzeby ewangelizacji młodzieży z XIX wieku. Drugi opisuje niektóre obecne zmiany kulturowe i podkreśla ich wpływ nad mentalnością współczesnej młodzieży. Ta sytuacja leży u źródła wyzwań, przed którymi stoisz wychowawcy i ewangelizatorzy stawia młodzieżowy świat. Trzecia część ma pewne warunki konieczne do spełnienia, aby system prewencyjny - dziś ponownie odczytany - mógł służyć inspiracją i narzędziem ewangelizacji młodzieży trzeciego tysiąclecia.