Kształtowanie się formy szkaplerza i jego symbolika - Małgorzata Łukawska (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 2022)
Artykuł zawiera krótką prezentację szkaplerza i wskazuje jego genezę w dziedzinie odzieży roboczej u schyłku starożytności. Autor artykułu uzupełnia źródła literackie o materiał ikonograficzny oraz ukazuje przemiany jego formy. Artykuł ukazuje  również ewolucję funkcji, jaką przechodził szkaplerz - od roli przynależności habitu (w regule zakonnej św. Benedykta) do znaku pobożności związanego z duchowymi ćwiczeniami "dobrej śmierci".