Jaunesniojo mokyklinio amžiaus mergaičių šoklumo kaita per du mėnesius - Eduardas Rudas; Albertas Skurvydas (Lithuanian Sports University, 2018)
Tirta jaunesniojo mokyklinio amžiaus ketvirtų klasių (10 ± 0,5 metų) mergaičių šoklumo kaita. Buvo tiriama 17 ketvirtos klasės mergaičių. Tikslas - nustatyti, kaip kinta jaunesniojo mokyklinio amžiaus mergaičių du mėnesius ugdomas šoklumas. Šoklumas ugdytas du kartus per savaitę. Treniruotės metu po neintensyvios 10 minučių pramankštos tiriamosios kas 30 sekundžių atliko po 50 šuolių. Rekomenduota šokti kiek galima aukščiau. Šuolio aukščiui nustatyti naudota kontaktinė platforma, sujungta su elektroniniu šuolio aukščio ir atsispyrimo laiko matuokliu. Moksleivių šuoliai užrašomi asmeniniame protokole. Tyrimo rezultatai apdoroti matematinės statistikos metodais. Atlikus tyrimą nustatyta, kad mergaičių šoklumas dėl treniruočių reikšmingai pagerėjo, lyginant su pirma treniruote. Rezultatų prieaugio skirtumas statistiškai patikimas. Paaiškėjo, kad mergaičių šuolių rezultatai gerėjo tolygiai. Dėl treniruočių padidėjo ir moksleivių šoklumo rezultatų vidurkių sklaida. Tyrimas parodė, kad pagal pirmos treniruotės vertikalaus šuolio rezultatų vidurkį negalima prognozuoti galutinių šoklumo rezultatų. Raktažodžiai: šuoliai, raumenų nuovargis, fizinis ugdymas.