CONSIDERAŢII ASUPRA COMPLICAŢIILOR APĂRUTE ÎN TIMPUL ANESTEZIEI ÎN AFARA SĂLII DE OPERAŢIE LA COPII - Marinescu Simona; Chioreanu Mircea (Amaltea Medical Publishing House, 2011)
Obiective: În contextul dezvoltării procedurilor diagnostice şi terapeutice, în diferite cabinete private şi departamente ale spitalului, în acest studiu, mi-am propus să prezint complicaţiile apărute în timpul anesteziilor date de-a lungul anilor în afara sălii de operaţie la copii. Metode: Am analizat complicaţiile apărute în timpul a 210 anestezii la copii, cu afecţiuni variate supuşi procedurilor radiologice: computer tomografi e şi rezonanţă magnetică nucleară. Complicaţiile au fost studiate în legatură cu vârsta, sexul pacienţilor, riscul anestezic, afecţiunile pentru care s-a efectuat investigaţia, afecţiunile coexistente, tehnicile anestezice în timpul cărora au aparut complicaţiile (inainte, în timpul sau după terminarea anesteziei), precum şi caracterul de urgenţă sau electiv al procedurii. Rezultate: La un total de 210 anestezii, am înregistrat un număr de 39 de complicatii, incluzând: hipoxia, vărsăturile, insufi cienţa sedării, sedarea prelungită, agitaţie psihomotorie, laringită, traheită, bronşită, apnea. Nu am avut decese. Concluzii: • Pacienţii pediatrici au avut vârste cuprinse între 6 luni şi 7 ani, 90% necesitând anestezie generală/sedare profundă pentru computer tomografi e şi rezonanţă magnetică nucleară. • Nu am găsit o legătură între prezenţa complicaţiilor, şi: vârsta, sexul, gradul riscului anestezic sau procedura la care a fost supus pacientul. • Complicaţiile legate de tehnica anestezică au fost: sedare insufi cientă, vărsături, agitaţie psihomotorie, hipoxia si laringo-bronhospasmul. • Nu au existat complicaţii din categoria: reacţii alergice la substanţa de contrast, convulsii, sindromul de aspiraţie bronsică sau hipotermia. • Nu am avut decese. • Complicaţiile sunt în număr egal cu cele cunoscute în literatura de specialitate, pentru că ne-am străduit să asigurăm siguranţa pacientului şi efi cienţa procedurilor, utilizând protocoale de monitorizare şi de training anestezic în concordanţă cu cele internaţionale.