Gebelerin Vajinal ve Sezaryen Doğuma Yönelik Görüşleri: Nitel Bir Çalışma - Keziban Amanak (Sakarya University, 2022)
Amaç: Bu çalışma, gebelerin vajinal ve sezaryen doğuma ilişkin görüşlerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır.Yöntem: Araştırma, bir devlet üniversitesinin gebe polikliniğinde nitel araştırma yöntemlerinden "tek durumlu örnek olay çalışması" ile desenlenerek 15 Ekim-1 Aralık 2021 tarihleri arasında 12 gebe ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri "Tanıtıcı Bilgi Formu" ve "Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu" kullanılarak derinlemesine görüşme tekniği ile toplanmıştır Araştırmadan elde edilen veriler içerik analiz yöntemi ile çözümlenmiştir.Bulgular: Çalışmada; gebelerin vajinal doğumun avantajları ile dezavantajlarına ilişkin ve sezaryen doğumun avantajları ile dezavantajlarına ilişkin düşünceleri olmak üzere dört temaya ulaşılmıştır. Bu temalar doğrultusunda gebelerin başlıca; anne ile bebek açısından en sağlıklı doğum tipinin vajinal doğum olarak düşündükleri ve vajinal doğum yapmayı tercih ettikleri görülmüştür. Ayrıca gebelerin, vajinal doğumun en büyük avantajını postpartum dönemde iyileşmenin hızlı olması, dezavantajını ise çok ağrı yaşanması olarak gördükleri, sezaryen doğumun en büyük avantajını doğumda ağrı yaşanmaması, dezavantajını ise postpartum iyileşmenin uzun sürmesi olarak düşündükleri görülmüştür.Sonuç: Çalışmada, gebelerin vajinal doğumu çok ağrılı bir süreç olarak düşündükleri; ancak avantajlarının farkında oldukları görülmüştür.