Bolečine v križu pri operacijskih medicinskih sestrah - Tatjana Fortuna; Petra Kersnič (Nurses and Midwives Association of Slovenia, 2003)
Članek prikazuje pogostost pojavljanja bolečine v križu pri delu operacijskih medicinskih sester v operacijskem bloku Kliničnega centra Ljubljana. Prvi del članka prikazuje vzroke za nastanek bolečine v križu in možnosti preprečevanja bolečine v križu. Drugi, empirični del članka opisuje in razlaga raziskavo o pogostosti pojavljanja bolečine v križu pri operacijskih medicinskih sestrah. Rezultati raziskave kažejo, da je kar 77 % operacijskih medicinskih sester že enkrat ali večkrat občutilo bolečine v križu in da se bolečina v križu najpogosteje pojavlja v dolgotrajnem prisilnem položaju. Kar 75 % anketiranih operacijskih medicinskih sester meni, da pozna načine preprečevanja bolečine v križu, vendar jih le 42 % pri delu le te tudi upošteva.