Gingivanın İrritasyon Fibromu: Bir Olgu Sunumu - Hakan Eren; Ersun Gushı; Pedram Nemati Attar (Ankara University, 2015)
Yumuşak dokunun intraoral fibröz hiperplazileri çok yaygın olarak görülürler ve benign reaktif veya neoplastik olabilirler. İrritasyon fibromu ise benign, lokalize, periferal tümör benzeri genişleme gösteren bağ dokularının neden olduğu bir lezyondur. Oral mukozanın en sık görülen lezyonlarından biridir. İrritasyon fibromu uzun dönemli kronik travmaya sekonder olarak gelişir. Genellikle kronik travmaya maruz kalan dişeti, dil, alt dudak ve yanak mukozasında görülür. Her iki cinsiyette eşit olarak ve her yaşta görülebilir. Histolojik olarak kollajen ve relatif aseluler, çoğu zaman dilate kapillerlerin bulunduğu fibröz bir hiperplazidir. Konservatif cerrahi eksizyon yöntemiyle kolayca çıkarılır.Bu olgu sunumunda 17 yaşında bayan hastanın maksilla anterior diş etinde görülen irritasyon fibromu sunulmuştur.