بررسی عوارض مادری، جنینی و نوزادی بر اساس شاخص توده بدنی در زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی-درمانی منتخب شیراز در سال 1388 - فیروزه میرزایی; مرضیه اکبرزاده; مقدمه میرزایی (Mashhad University of Medical Sciences, 2012)
مقدمه: بی شک چاقی خطری برای مادر باردار و جنین وی محسوب می شود. چاقی مادر یکی از مهم ترین خطرات مرتبط با مرگ و میر مادر و جنین می باشد که با طیف وسیعی از مشکلات طبی همراه است. هدف از این تحقیق، تعیین شیوع عوارض مادری، جنینی و نوزادی در زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی- درمانی منتخب شیراز است. روش کار: این مطالعه توصیفی بر روی 890 زن زایمان کرده که در بیمارستان های زینبیه و حافظ شیراز بستری بودند، انجام شد. افراد بر اساس شاخص توده بدنی قبل از بارداری به دو گروه تقسیم شدند، گروه اول با وزن طبیعی (شاخص توده بدنی 25-8/19) و گروه دوم دارای وزن غیر طبیعی بودند (شاخص توده بدنی بیش از 25). افراد از جهت متغیرهایی نظیر سن، تعداد بارداری ها، مشکلات دوران بارداری، زایمان و عوارض نوزادی مورد بررسی قرار گرفتند.   یافته ها: میانگین سن افراد 39/5 9/26 سال بود. 608 نفر (3/68%) دارای شاخص توده بدنی طبیعی و 282 نفر (7/31%) دارای شاخص توده بدنی غیر طبیعی بودند. بیشترین مشکل دوران بارداری کمر درد بود (4/25%). شیوع کمر درد، قند خون بالا، فشار خون بالا، القای زایمان، خونریزی بعد از زایمان و عفونت بعد از زایمان، مدت بستری در بیمارستان، آپنه نوزادی و سزارین در گروه دارای وزن غیر طبیعی بیشتر از گروه دارای وزن طبیعی بود که اختلاف این متغیرها بین دو گروه معنی دار بود (05/0>p). بیشترین نسبت شانس مربوط به عفونت بعد از زایمان بود که احتمال ایجاد عفونت بعد از زایمان در افراد دارای وزن غیر طبیعی (378-5/85) 8/179 برابر افراد دارای وزن طبیعی بود.   نتیجه گیری: چاقی ریسک فاکتور مهمی در زنان باردار است که با نتایج نامطلوب مادری، جنینی و نوزادی همراه است.