Hemşirelik ve Ebelik Öğrencilerinin Klinik Uygulama Eğitimleri Sırasında Mesleki Delici-Kesici Yaralanmalar ve Hepatit B Aşılı Olma Durumları - Melek Serpil Talas; Semra Kocaöz (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2015)
Amaç: Bu çalışma hemşirelik ve ebelik öğrencilerinde mesleki delici-kesici yaralanmaların sıklığı ve hepatit B bağışıklanma durumlarını belirlemek amacıyla yapıldı. Metod: Tanımlayıcı olarak yapılan bu çalışmada hemşirelik ve ebelik öğrencilerinin kendilerinin doldurdurduğu bir anket uygulandı. Çalışmada bir üniversitenin hemşirelik ve ebelik bölümünde okuyan öğrencilerde delicikesici yaralanmaların sıklığı ve Hepatit B aşılı olma durumları geriye dönük olarak belirlendi. Mayıs-Haziran 2011 tarihlerinde 325 %84,5 öğrenci klinik uygulamalı eğitimleri sırasında delici-kesici yaralanma maruziyeti ve Hepatit B aşılı olma durumları bakımından tarandı. Araştırmanın verileri yüzdelik ve Pearson Ki-Kare kullanılarak değerlendirildi. Bulgular: Öğrencilerin %50,8'i klinik uygulma sırasında delici-kesici yaralanma olduğunu bildirdi. Yaralanan öğrencilerin %54,5'i işlem sırasında ya da işlem sonrasında yaralandığını belirtti. Yaralanmış olan öğrencilerin %50,3'ü yaralanmayı rapor etmediğini söyledi. Bunların %27,5'i iğneyi kılıfına geçirirken yaralandığını bildirdi. Öğrencilerin %77,5'inin Hepatit B'ye karşı aşılanma serisini tamamladığı belirlendi. Sonuç: Bu çalışma öğrencilerde delici-kesici yaralanmaların sıklığının yüksek, hepatit B'ye karşı aşılı olma sıklığının düşük olduğunu dösterdi. Bu nedenle, hemşirelik ve ebelik öğrencilerine Uluslararası Önlemler ile ilgili farkındalıklarını arttırmak ve klinik uygulamaya başlamadan önce hepatit B'ye karşı tam bağışıklama için kurumun işleyişine uyumlarını sağlamak için eğitim yapılmalıdır