PROGRAM EFIKASNOG ŠUTIRANJA ZA MLADE KOŠARKAŠE - Ľubor Tománek; Denisa Zambová (University of Banja Luka, Faculty of physical education and sport, 2012)
Šuterski trening kod mladih košarkaša je "kamen temeljac" za pravilnu tehniku šutiranja i, po svoj prilici, omogućava igraču da postigne visok šuterski postotak u profesionalnoj ligi (odrasli). Cilj ovog istraživanja bio je da provjeri efikasnost fundamentalnog programa šutiranja (n = 18, starosti 9,85 ± 0,53). Za rezultate je korišćena eksperimentalna grupa. Rezultati su pokazali efektan program fundamentalnog šutiranja. Test šutiranja polaganjem, nakon ovog eksperimentalnog perioda, porastao je na +1,83 uspješna pokušaja u odnosu na rezultate u kontrolnom periodu (+1,45) (p < 0,01). Ovi rezultati pokazuju da efikasnost fundamentalnog programa šutiranja u košarci povećava procenat šuta tokom eksperimentalnog perioda