بررسی ارتباط بین مذهب، سلامت معنوی، امید و کیفیت زندگی در بیماران مبتلا به سرطان - اسفندیار بالجانی; مهدی کاظمی; الهام امان پور; توران تیزفهم (Mashhad University of Medical Sciences, 2011)
مقدمه: بررسی عوامل مرتبط با کیفیت زندگی بیماران سرطانی می‌تواند یک نقطه مهم در ارزیابی اثربخشی درمان و روند بیماری در این بیماران باشد. مفاهیم امید، سلامت معنوی، مذهب و کیفیت زندگی حوزههای معنی‌دار و مرتبط برای بیماران و پرستاران هستند، اما مطالعات کمی ارتباط بین این مفاهیم را در بیماران مبتلا به سرطان معلوم ساخته است. هدف: تعیین ارتباط بین مذهب، معنویت و امید با کیفیت زندگی در بیماران مبتلا به سرطان مراجعه کننده به بیمارستان امید شهرستان ارومیه  در سال 1388 روش: در این مطالعه توصیفی همبستگی، 164 بیمار مبتلا به سرطان به روش نمونه‌گیری مبتنی بر هدف انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده‌ها شامل پرسشنامه کیفیت زندگیEORTC QOL- C30،پرسشنامه سلامت معنوی الیسون و پالوتزین(Ellison & Paloutzain)، ایندکس مذهب  دانشگاه دوک (Duke University Religion Index)، و شاخص امید هرث(Herth Hope Index) بود. دادهها با استفاده از آزمونهای توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون و آنالیز رگرسیون چند متغیره در نرمافزار SPSS نسخه 16 در سطح معنی داری 0.05 تجزیه و تحلیل شد. یافتهها: سلامت معنوی (r=0.23,p=0.01) و امید (r=0.23, p=0.01) با مقیاس عملکردی کیفیت زندگی ارتباط مثبت معنیدار داشتند. سلامت معنوی (r=0.34,p