Valoarea predictivă a biomarkerilor proinflamatori serici în pneumoniile copilului şi corelaţii clinico-terapeutice - Titiana Cornelia Cotoi; Raluca Niculescu; Adrian-Horațiu Sabău; Meliț Lorena; Oana Cristina Mărginean; Adina Huțanu; Daniela Lucia Muntean (Amaltea Medical Publishing House, 2020)
Introducere. Pneumoniile la copii determină o rată mare a morbidității și mortalității, în special la copiii mici. Evoluția și prognosticul sunt influențate de o serie de parametri clinico-biologici, în raport cu vârsta copilului și cu terapia primită. Obiective. Evaluarea statusului proinflamator la pacienții cu pneumonie. Material și metode. Studiul a fost realizat în cadrul Clinicii Pediatrie I din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș, România, în perioada septembire 2018 - decembrie 2019, și a inclus 95 de pacienți. Rezultate. Analiza nivelului seric al proteinei C reactive, varianta înalt-senzitivă (hsCRP), a arătat o corelație pozitivă, semnificativ statistică între nivelul la internare și numărul de neutrofile la internare (p = 03169, r = 0,2801), respectiv o corelație negativă, semnificativ statistică între nivelul la externare și nivelul leucocitelor (p = 0,0253, r = -0,2911), monocitelor (p = 0,0014, r = -0,4105) și neutrofilelor (p = 0,0335, r = -0,2793) la externare. Dintre cele trei citokine monitorizate (IL-1β. IL-6 și TNF-α), au fost observate corelații semnificativ statistic pentru TNF-α. Astfel, a fost identificată o corelație pozitivă, semnificativ statistică între valorile limfocitelor (p = 0,0007, r = 0,3448), monocitelor (p = 0,00563, r = 0,2896) și ale trombocitelor (p = 0,0335, r = 0,2195) la internare cu valorile markerului seric TNF-α. De asemenea, a fost identificată o corelație negativă, semnificativ statistică între valorile hemoglobinei (p = 0,0034, r = -0,328) și ale hematocritului (p = 0,0004, r = -0,3932) la externare cu valorile markerului seric TNF-α. Au fost observate următoarele corelații: corelație negativă, semnificativ statistică între TNF-α și NLR (p = 0,0144, r = -0,2601), NPR (p = 0,0473, r = -0,2051) și PLR (p = 0,0138, r = -0,2602), corelație pozitivă, semnificativ statistică între hsCRP la internare și NLR (p = 0,0124, r = 0,3264), NPR (p = 0,0073, r = 0,3460) și corelație pozitivă, semnificativ statistică între hsCRP la externare și NLR (p = 0,0189, r = 0,3128), PLR (p = 0,0036, r = 0,3831). Concluzii. Studiul nostru a arătat că valorile neutrofilelor, limfocitelor, monocitelor și trombocitelor, NLR, PLR și TNF-α au fost semnificativ crescute în pneumonii, corelându-se și cu PCR, subliniind statusul inflamator precoce apărut în acestă afecțiune.