Razvojne karakteristike djevojčica predškolskog uzrasta različitih urbanih sredina - Darko Stojanović; Nikola Stojanović; Ratomir Đurašković (University of Banja Luka, Faculty of physical education and sport, 2016)
Rast i razvoj čoveka je pod uticajem unutrašnjih genetskih i spoljašnjih faktora. Longitudinalne i transverzalne dimenzije skeleta su u velikom procentu genetski uslovljene, za razliku od cirkularnih dimenzija, mase tela i potkožnog masnog tkiva. Cilj istraživanja je bio utvrđivanje razlika u razvojnim karakteristikama devojčica obdaništa Vranja i Užica. Istraživanje je obavljeno u vrtićima Vranja i Užica. Ukupan uzorak je obuhvatio 136 devojčica, od kojih 72 ispitanice prosečne starosti 5 godina i 8 meseci iz Užica i 64 ispitanice starosti 5 godina i 7 meseci iz Vranja. Merenje antropometrijskih karakteristika je vršeno standardnim instrumentima po metodologiji koju preporučuje Internacionalni biološki program (Weiner i Lourie, 1981). Prosečna visina devojčica vrtića iz Vranja iznosi 118,6±5,37 cm, a devojčica vrtića Užica 119,4±5,46 cm. Devojčice iz Užica su u proseku numerički veće visine tela u odnosu na devojčice Vranja, ali ne i statistički značajno. Rezultati ukazuju da postoji statistički značajna razlika u dužini nogu. Prosečna dužina nogu je kod devojčica Vranja iznosila 63,2±4,55 cm, a devojčica Užica 64,7±3,96 cm. Statistički značajno veću širinu karlice imaju devojčice Vranja u odnosu na devojčice Užica. U ostalim merenim antropometrijskim varijablama nije utvrđena statistički značajna razlika.