SPECIFICUL EVALUĂRII ELEVILOR ÎN CONTEXTUL EDUCAŢIEI NON-FORMALE - Valentin Cosmin BLÂNDUL (Moldova State University, 2017)
Educaţia non-formală reprezintă una dintre cele mai importante componente ale procesului educaţional ce pote fi realizată prin intermediul diferitelor forme ale activităţilor extracurriculare. Cu toate acestea, metodica realizării educaţiei non-formale presupune aceleaşi elemente ca şi în cazul educaţiei formale. În primul rând, este foarte importantă proiectarea unor obiective educaţionale specifice, în acord cu care să fie stabilite conţinuturile informaţionale, strategiile de predare / învăţare, formele de organizare a diferitelor activităţi etc. Ulterior, profesorii pot implementa cu succes aceste activităţi extracurriculare. Dar, la fel ca în orice altă situaţie, rezultatele acestor activităţi trebuie evaluate. Din păcate, nu există o metodologie clară de evaluare a progresului şcolar înregistrat de elevi în contextul educaţiei non-formale, deoarece această formă educaţională nu are reguli, strategii şi modalităţi specifice de certificare a rezultatelor obţinute. De aceea, în prezentul articol vom încerca să sugerăm o serie de modalităţi de evaluare a performanţelor înregistrate de elevi în urma activităţilor extracurriculare implementate de şcoală sau de alţi agenţi educaţionali. THE SPECIFIC OF PUPILS' ASSESSMENT IN NON-FORMAL EDUCATION Non-formal education represents one of the most important components of education, which can provide it using different forms of extracurricular activities. However, non-formal education can be implemented using the same elements of methodology like formal education from classes. First, it is very important to project some specific educational objectives, according with them to establish informational content, teaching/learning strategies, forms of organization for different activities and so on. Then, professors can implement the projected extracurricular activities. But, like in every situation, the results of implemented activities should be evaluated. Unfortunately, there is no a very specific methodology for pupils' evaluation in the context of non-formal education, because that component of education have no specific rules, strategies, and a way to certify the obtained results. Therefore, in the present paper, we will try to suggest some modalities to evaluate pupils' performances obtained by extracurricular activities implemented by schools or other educational agents.