Łagodne guzy aparatu paznokciowego w materiale Kliniki Dermatologii, Wenerologii i Alergologii Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego - Michał Sobjanek; Igor Michajłowski; Adam Włodarkiewicz; Jadwiga Roszkiewicz (Termedia Publishing House, 2011)
Wprowadzenie: Nie jest znana epidemiologia guzów aparatu paznokciowego.Ze względu na często niespecyficzny obraz kliniczny diagnostykatych zmian może sprawiać trudności. Cel pracy: Ocena częstości występowania oraz spektrum guzów aparatupaznokciowego w populacji Polski Północnej. Materiał i metodyka: Spośród 1588 pacjentów diagnozowanychi leczonych w Klinice Dermatologii, Wenerologii i Alergologii GdańskiegoUniwersytetu Medycznego z powodu różnorodnych patologiiaparatu paznokciowego do badania włączono 129 osób z guzami. Wyniki: Guzy stanowiły około 8% patologii aparatu paznokciowego.Większość (92%) miała charakter łagodny. Najczęściej rozpoznawanozmiany melanocytowe (41%), guzy chrzęstno-kostne, włókniakioraz torbiele śluzowe. Najczęstszym nowotworem złośliwym byłczerniak. Wnioski: Guzy aparatu paznokciowego są obserwowane w populacjiPolski Północnej dość często. Większość z nich ma charakter łagodny.Diagnostyka zmian melanocytowych aparatu paznokciowego jest niezwykleistotna ze względu na ryzyko rozwoju czerniaka.