PSIHANALIZĂ ȘI CERCETARE Eseu despre cercetarea în psihanaliză - Veronica ŞANDOR (Moldova State University, 2018)
În lucrare ne-am propus să trecem în revistă câteva aspecte ale cercetării în și a psihanalizei. Demersul prezentat atrage atenția asupra diferenței dintre cercetarea Psihanalizei și mizele, scopurile acestei cercetări, dificultățile de "obiectivare" și cercetarea în psihanaliză ca preocupare constantă a psihanaliștilor și a capitolelor și evoluțiilor acestei cercetări din interior. Sunt prezentate metodele psihanalitice de cercetare, derivate din specificul psihanalizei ca demers longitudinal curativ și epistemologic, având ca postulat central existența inconștientului. PSYCHOANALYSIS AND RESEARCH Essay on research in psychoanalysis The paper aims to review some aspects of research in and of psychoanalysis. The presented approach draws attention to the difference between "research of psychoanalysis" and "research in psychoanalysis". The paper clarifies important topics such as the "objectivity difficulties" in psychoanalysis, the stakes and goals of psychoanalytic research, the constant concern of psychoanalysts for the specificity of psychoanalytic research and the evolution of this research from within the psychoanalysis. The psychoanalytical methods of research, derived from the specific of psychoanalysis as a longitudinal curative and epistemological approach, having as central postulate the existence of the unconscious are presented.