Primer kok kanal enfeksiyonlarında Tannerella forsythia prevalansının 16S rRNA PCR ile incelenmesi - Özgür İlke Atasoy Ulusoy; Güliz Gorgul; Doruk Engin (Ankara University, 2010)
Bu çalışmanın amacı Tannerella forsythia'nın primer kök kanal enfeksiyonlarındaki prevalansını ve bu bakterinin değişik formlardaki periradiküler hastalıklar ile ilişkisini Polimeraz Zincir Reaksiyonu PCR yöntemi ile incelemektir. Örnekler, akut ve kronik formlardaki periradiküler hastalıklar ve abselerden elde edildi. Filtreli kolon DNA izolasyon kiti kullanılarak DNA ekstraksiyonu yapıldı ve 16S rRNA gen bazlı PCR yürütüldü. Verilerin istatistiksel analizinde Ki - kare testi kullanıldı. Akut apikal periodontitisli 26 vakanın 13'ünde %50 , akut periradiküler abseli 7 vakanın 3'ünde %42,8 ve kronik asemptomatik periradiküler lezyonlu 25 vakanın 2'sinde %8 olmak üzere toplam 58 vakanın 18'inde %31,3 Tannerella forsythia DNA'sı saptandı. Bakteri varlığı ile akut apikal periodontitis grubu arasındaki ilişki istatistiksel olarak önemli bulundu P=0.002 . Tannerella forsythia periradiküler hasarın akut semptomları ile ilişkili potensiyel bir endodontik patojen olarak düşünülmelidir.